10 oktober 2017

Het verwachtingspatroon van de NOS

Beste NOS,

Op het moment van schrijven duurt het nog tien minuten voordat Nederland tegen Zweden speelt in de WK-kwalificatie. Hoewel ik er alles aan zou willen doen om Nederland alsnog naar het WK te krijgen, denk ik dat iedere weldenkende Nederlander snapt dat het een vrijwel onmogelijke opgave is om met dit Nederlands Elftal de Zweedse Vikingen te verslaan, laat staan met zeven doelpunten verschil.Toch doen alle vooruitblikken vermoeden dat jullie er heilig in geloven dat Nederland na vanavond nog kans maakt op het WK in Rusland volgens jaar.

Wat is dat toch met dat verwachtingspatroon van jullie? Sinds een paar jaar proberen jullie een wedstrijd interessant te "praten" op het moment dat het allang duidelijk is hoe de sportieve strijd is verlopen, maar wanneer het echt spannend gaat worden, dan zijn jullie de rust zelve.

Dit gebeurt overigens ook met veel andere sporten, het allroundschaatsen voorop. Als Sven Kramer weer met tientallen seconden voorsprong aan de leiding gaat in het allroundklassement, dan wordt er gedaan alsof Sven's kansen aan een zijden draadje hangen wat betreft de titel. Dafne Schippers op de baan op een WK atletiek? Bij goud hosanna, bij zilver of "minder" duiken we gelijk in de rouwstemming. Vreemd, want als je de atletiek een beetje volgt, dan weet je dat zeker bij de dames elke 100m of 200m weer een strijd is tussen minimaal vijf dames die allemaal kunnen winnen.

Doen we iets in een zwembad? Dan is het Ranomi voor en Ranomi na. Gematigde vreugde als ze heeft gewonnen, dikke drama als er geen winst is. Nee NOS, als jullie een klein beetje kritischer kijken, dan weet je dat het voor Ranomi niet (meer) vanzelfsprekend is dat ze wint. Des te mooier is het dat ze na een paar magere jaren afgelopen augustus haar wereldrecord op de 50m vrije slag kortebaan terug pakte. Helaas werd dat nu weer amper genoemd in de media.

Afgelopen zondag scheelde het op de WK turnen tussen Epke Zonderland en Bart Deurloo slechts 0,033 punt. OK, Epke had de redding van zijn leven, maar in de berichtgeving van de NOS werd de medaille van Deurloo ergens in de kantlijn genoemd. Als jullie dan toch zo verzot zijn op een felle strijd, wees dan scherp op dit soort dingen! Twee Nederlanders die in een wereldsport op hetzelfde onderdeel het podium bereiken: daar had qua aftermath veel meer in gezeten.

Begrijp me goed, ik ben ook liever optimistisch op alle fronten, maar soms kan je te ver doorslaan daarin. Dan moet je naast optimistisch ook realistisch zijn. Voor vanavond hoop ik oprecht dat Nederland op een waardige manier speelt. Als ze dan met 3-0 winnen na een slopende pot waarin ze alle hebben gegeven, dan is wat mij betreft deze vechtlust het onderwerp van gesprek.

En als Nederland dan toch met 7-0 wint vanavond, zorg dan voor Spaanse taferelen op de commentaarpositie en beelden van schreeuwende en juichende spelers in de kleedkamer. Niks geen kalmte of  Nederlandse nuchterheid, vol in het vuurwerk dan!

Met vriendelijke groet,

Uw altijd kritische kijker


Geen opmerkingen: