23 april 2016

Uitgeput

Vandaag kwam dit bericht online. Veel golfspelers geven daarin aan dat de Olympische Spelen niet in hun seizoensplanning passen en ze dus verstek laten gaan. Bij golf draait het aan de top om vier grote toernooien, vergelijkbaar met de Grand Slams in het tennis. Een Olympisch toernooi past daar dus niet in.

Dergelijke berichten zijn dingen waar mijn nekharen van overeind gaan staan. Volgens mij horen de Olympische Spelen het hoogst haalbare zijn in de sport. Is dat het niet, dan hoort die sport niet thuis op de Spelen. Er zijn namelijk genoeg andere sporten die staan te trappelen om Olympisch te worden.

Dat dit Olympische golftoernooi nogal wat topspelers zal missen, is iets dat je ver van tevoren had kunnen zien aankomen. Golf is een sport waarin zo veel geld omgaat, dat de sportieve waarde ervan  op de Spelen in het geding komt. Voetbal is net zo'n verschijning op de Spelen. Voor dat toernooi kunnen alleen jeugdteams (onder 23 jaar) zich kwalificeren. Eenmaal op de Spelen mag elk team dan drie "dispensatiespelers" van boven de 23 jaar in het team opnemen. Wat volgt is een toernooi met de bekende voetballanden, maar met vreemde namen en een vreemd toernooiverloop dat totaal niet interessant is. Daar laat ik de mentaliteit van de Olympische voetballers nog even buiten beschouwing. Tekenend daarvoor was het Nederlands elftal dat in 2008 eerder op schoolreisje leek te zijn dat dat er volle bak voor goud werd gespeeld. Nog voor het toernooi goed en wel was begonnen, zaten de heren alweer thuis.

Niet alleen voetbal is een vreemde eend op de Spelen. Jaren geleden was er een ruiter die doodleuk verklaarde dat de Spelen aardig waren, maar dat het winnen van de Grote Prijs van Aken (één van de grootste paardenevenementen ter wereld) toch echt hoger stond aangeschreven. Ik wil nog niet zo ver gaan dat een dergelijke ruiter zijn Olympische medaille direct moet inleveren, maar het is voor mij wel de bevestiging dat de twijfel die er bestaat over paardensport op de Spelen meer dan terecht is.

Gelukkig zijn er ook sporten die kunnen transformeren tot Olympische sport. Tot een paar "Spelen" geleden waren er bij het Olympisch tennistoernooi geen punten voor de wereldranglijst te verdienen. Gevolg was dat slechts een handjevol toptennissers meespeelden op de Spelen. De wereldtennisbond besloot toen om het Olympisch tennistoernooi te ratificeren als officieel toernooi. Ineens kwamen daar de topspelers, met als hoogtepunt de Olympische herenfinale in 2012 in Londen. Op de banen van Wimbledon speelden Roger Federer en Andy Murray (in hun felgekleurde landentenue!) een weergaloze finale die wat mij betreft de bevestiging was dat het tennis de Olympische status verdient. Wellicht kan het golf wat dat betreft een voorbeeld nemen aan het tennis en wordt zelfs Olympisch golf boeiend om naar te kijken!

Geen opmerkingen: