28 april 2016

Waterpolo zonder ballen

Dit weekend werd bekend gemaakt dat wereldzwembond FINA geen verdere actie onderneemt rondom de waterpolowedstrijd Canada-Frankrijk op het Olympisch kwalificatietoernooi. Tijdens deze wedstrijd zouden de Fransen opzettelijk hebben verloren. Als ze hadden gewonnen, dan zou Frankrijk in de kwartfinale uit zijn gekomen tegen het sterker geachte Spanje. Nu stonden de Fransen tegenover Nederland in de kwartfinale en hoewel Nederland prima partij gaf, wonnen de Fransen en plaatsten zij zich voor de Olympische Spelen.


Het was de "Olympische vader" Pierre de Coubertin zelf die in 1908 al aangaf dat goed strijden nog belangrijker is dan winnen:
Het belangrijke in het leven is niet de triomf, maar de strijd, het essentiƫle is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden.
"Goed strijden" was in Triest geen enkele sprake van wat betreft het spel van de Fransen tegen Canada. Ik geef direct toe dat ik slechts flarden van de wedstrijd heb gezien, maar zelfs als niet-waterpolokenner was duidelijk te zien dat Frankrijk heel weinig zin had om te presteren. En ook in andere landen deelde men die mening. Wat mij betreft hadden de Fransen daarom gediskwalificeerd moeten worden. Dat Nederland daarvan zou profiteren, is wat mij betreft niet eens van belang. Als een ander land eerste reserve zou staan voor de Spelen, dan zou ik nog steeds dezelfde mening hebben gehad.

Overigens is in het nabije verleden tegen bewust slecht spelen wel degelijk opgetreden. Tijdens de Olympische Spelen in 2012 in Londen gooiden enkele badmintonners er met de pet naar in hun laatste poulewedstrijd om ervoor te zorgen dat zij in de kwartfinale een minder sterke tegenstander zouden treffen. De internationale badmintonbond trad direct hard op: diskwalificatie voor alle betreffende spelers.

Helaas heeft de FINA minder grote ballen en kan Frankrijk gewoon naar Rio de Janeiro afreizen. Hopelijk ziet de FINA wel in dat poulewedstrijden in een kwalificatietoernooi een achterhaalde opzet is en worden er bij een volgend (Olympische) kwalificatietoernooi in de poulefase al tickets uitgedeeld voor het grote toernooi waar voor wordt gestreden. Op die manier kan het niet meer lonen om te verliezen als je een Olympisch ticket wilt bemachtigen.

1 opmerking:

swimjos zei

Victor, met alle respect, is dit niet typisch Nederlands dat we ergens een mening over hebben zonder echt oordeelsbevoegd te zijn? Was je er bij in Trieste?