13 oktober 2016

Uitleg Nederlandse zwemcompetitie ("VeCo")

Bij de eerste ronde van de nationale zwemcompetitie (NZC, soms ook VeCo genoemd) hoorde ik van veel zwemmers dat ze eigenlijk niet wisten hoe de puntentelling werkt. Daarom hieronder de uitleg hoe de Nederlandse zwemcompetitie in elkaar zit.


Competitie-indeling

Om te beginnen is het handig om te weten wat de opzet is van de zwemcompetitie. In de Nederlandse zwemcompetitie zijn er op landelijk niveau vier klassen:

- Hoofdklasse (15 clubs)
- A-klasse (30 clubs)
- B-klasse (30 clubs)
- C-klasse (30 clubs)

Naast de landelijke klassen zijn er ook klassen op regionaal niveau. In elke regio is er een 1e, 2e en 3e klasse. Elke regionale klasse heeft tussen de 10 en 20 clubs die binnen die klasse tegen elkaar zwemmen.

Tijdens de competitieweekenden (4x per jaar) worden er door het hele land competitiewedstrijden gezwommen waar meestal twee of drie verschillende clubs tegen elkaar zwemmen. Omdat alle clubs binnen een klasse hetzelfde programma zwemmen, kunnen de uitslagen eerlijk met elkaar worden vergeleken.

Puntentelling

In de competitie is elke seconde die wordt gezwommen één punt. Elke tijd wordt dus omgerekend naar een secondenaantal. Voorbeeld: op de 200m vrije slag zwemt een zwemmer 2.15,67. Dit is omgerekend 2 x 60 + 15,67 = 135,67 seconden/punten.

Per individueel programmanummer tellen de snelste twee zwemmers per club mee, op de estafettenummers telt per club alleen het snelste team mee. Als er niet genoeg geldige tijden zijn (bijv. omdat er maar één zwemmer startte of de tweede zwemmer wordt gediskwalificeerd), dan wordt er een vervangende tijd gerekend. Deze vervangende tijd is over het algemeen een stuk langzamer dan wat er gemiddeld gezwommen wordt op het betreffende programmanummer, dus is het zaak om zo min mogelijk vervangende tijden te hoeven gebruiken.

Van alle programmanummers worden de punten bij elkaar opgeteld voor het puntentotaal. Een mooi voorbeeld hiervan is deze puntentelling van Albion d'Elft van de eerste VeCo-wedstrijd. In de competitiestand komt het team met het minste aantal punten dan bovenaan te staan. Deze competitiestanden op de KNZB-website, waarbij wij uiteraard het meest geïnteresseerd zijn in de stand in de B-klasse. Tip: door op een puntentotaal te klikken kan je zien welke tijden er voor een club hebben meegeteld voor het puntentotaal.

In grote lijnen is dit de opzet van de zwemcompetitie. Mocht je nog (meer) details willen weten, laat dat dan vooral weten.




Geen opmerkingen: