11 september 2014

Reactie KNZB op open brief mbt Limieten ONK zwemmen kortebaan 2014

Vorige week heb ik de KNZB een open brief gestuurd naar aanleiding van de publicatie van de limieten voor de ONK kortebaan in Tilburg (7-9 november). Hierin uitte ik mijn onvrede om de late publicatie van de limieten en het feit dat de limieten zo soepel zijn dat er op sommige afstanden meer dan 130 deelnemers zijn. Het antwoord op deze open brief ontving in vandaag van Paul van den Heuvel (Directeur Internationale Evenementen van de KNZB):

Beste Victor,

Zoals beloofd een reactie op jouw brief. Het is voor mij geen bezwaar als je deze integraal publiceert op jouw website.
Ik probeer al je vragen en suggesties zo goed mogelijk te beantwoorden.

Allereerst de uitleg over de versoepeling van de limieten. In Dordrecht 2013 bereikte de trend van afnemende deelnemer aantallen en niet volledig bezette series en B-finales naar onze waarneming tot een ‘dieptepunt’. Binnen de KNZB wisselen we regelmatig van gedachten over de uitgangspunten achter limieten. Deze moeten enerzijds een afspiegeling zijn van het gewenste niveau waar de (sub)top van Nederland op zou moeten zwemmen, anderzijds moet het ook een afspiegeling zijn van het werkelijke niveau wat we in Nederland op diverse afstanden hebben. Voor mij is het simpel: als de nummer 8 van Nederland 1:00.00 zwemt op de 100 meter vrije slag is het toch de nummer 8 en wil ik hem in een finale zien zwemmen om het Nederlandse Kampioenschap. Dat het de voorkeur heeft dat onze nummer 8 0:50.00 zwemt onderschrijf ik.

Het gekozen niveau in voorgaande jaren leidde ertoe dat er te weinig senioren aan de start kwamen per onderdeel. Daarom hebben we vorig seizoen besloten de limieten ernstig te versoepelen. Door de keuze voor 1 open limiet is tevens het ‘probleem’ dat jeugdzwemmers medailles winnen in de open categorie, terwijl snellere senioren thuis zitten omdat ze de limiet niet hebben gehaald, opgelost. ‘De KNZB’ (dat zijn we met zijn allen!) heeft dat zelf gezien en ‘de KNZB’ houdt natuurlijk rekening met de mening van veel zwemmers en coaches dat het NK in 2013 niet het beeld gaf van een kampioenschap zoals we dat voor ogen hebben; series die ergens over gaan gevolgd door spannende finales met de juiste prijswinnaars.

Om de limieten objectief vast te stellen, en niet op het gevoel een streep te zetten bij een bepaalde tijd, is in het Meerjarenselectiesysteem gezocht naar een niveau (E) in een leeftijd (senioren 1), dat op veel afstanden recht lijkt te doen aan een behoorlijke vertegenwoordiging van de Nederlandse zwemmers. Blijkbaar is de consequentie van het Meerjarenselectiesysteem en de koppeling hiervan aan de FINA punten dat in Nederland een veelvoud aan zwemmers op 50 en 100 vrije slag ten opzichte van bijvoorbeeld vlinderslag nummers de limiet haalt.

We hadden er voor kunnen kiezen om op de vrije slag D-niveau vast te stellen en voor de rest E-niveau en dus onderscheid te maken tussen de slagen, of om alle afstanden op D-niveau te zetten en een fors aantal afstanden onderbezet te houden. We hebben gekozen voor de derde variant, en hebben E-niveau als ingangsnorm vastgesteld, waarbij we de consequentie van grote deelname op veel afstanden hebben te verstouwen.

Overigens is exact dit uitgangspunt al voor het NK lange baan tijdens de Swim Cup in Eindhoven in april toegepast. Het is een trendbreuk ten opzichte van 2013, maar die is in december 2013 al ingezet.

De aantallen ‘limiet halers’ zijn aanleiding om het Meerjarenselectiesysteem nog eens goed door te lichten. Veel selectiekeuzes hangen van dit systeem af. Het moet (opnieuw) worden vastgesteld of de uitkomsten van het selectiesysteem aansluiten bij onze doelen en onze perceptie. Simpeler geformuleerd: is het niveau op de vrije slag daadwerkelijk zoveel hoger, of zijn de statistische verbanden zodanig dat het op de vrije slag makkelijker is om een hoger niveau te halen? Wat mij betreft zit een eventuele aanpassing in NK limieten niet in het manipuleren van de uitkomsten van het MJJS, maar wel in het zo nodig aanpassen van de berekeningsgrondslagen van het MJJS. Voor nu zullen we handelen naar de huidige uitkomsten en beschouwen we het MJJS 2014 als leidraad.

Dat het druk kan worden in Tilburg onderken ik. Lange(re) sessies zijn onvermijdelijk. De gemeente Tilburg en De Drieburcht voorzien in aanvullende tribune capaciteit op de zeer brede perrons. Naast het 8 banen 25 meter wedstrijd bad hebben we de beschikking over 2 stuks 4 x 25 meter baden, nog eens 8 x 25 meter dus. Dat is 2 banen meer dan bij het EK korte baan zwemmen in Denemarken afgelopen december met 649 deelnemers. Met De Drieburcht is Nederland een prachtige evenement locatie rijker. Ik sluit niet uit dat het krap wordt, maar voorzie geen onoverkomelijke problemen.

Dan de late publicatie. Natuurlijk was het beter geweest als we het programma en de limieten voor de vakantie of in augustus hadden kunnen lanceren. De limieten zijn weliswaar zoals geschreven in lijn met de NK lange baan, dus de aanwijzing was er wel degelijk, maar pas na publicatie is er zekerheid. Voor een paar zwemmers die op de wip zitten kan het lastig zijn om een limiet te halen. Gegeven het aantal zwemmers dat traditioneel zijn beste seizoentijd in oktober op de ISF in Aken zwemt, lijken die consequenties te overzien. Dat mensen door late publicatie al een vakantie of andere zaken gepland hebben vind ik zeker zo vervelend, ik hoop dat dat weinig aan de orde zal zijn.

Hopelijk is het geruststellend om te weten dat het concept programma voor de NK in april al bij de bondscoaches ligt en dat we de bepalingen voor dat toernooi in oktober willen publiceren. Dat we dat te vaak niet tijdig doen is geen onwil, en het is wel verklaarbaar – veel werk voor weinig mensen – maar niet gewenst. We zullen dat voor de toekomst oplossen.

De bepalingen voor Tilburg zijn inmiddels gepubliceerd. Succes met de voorbereidingen.

Kind regards,

ROYAL DUTCH SWIMMING FEDERATION

Paul van den Heuvel
Director International Events


Wat betreft het vaststellen van de limieten begrijp ik de gedachtegang, al zou ik zelf andere keuzes hebben gemaakt. Ik denk persoonlijk dat zwemmers en coaches er weinig problemen mee zullen hebben als de limieten voor de (kortere) vrijeslag-afstanden zodanig worden aangescherpt dat er ook op deze afstanden 40-50 deelnemers zijn. Het zal weinig zwemmers tot de verbeelding spreken om voor een 125e plaats op een NK te zwemmen. Dat dit betekent dat (als je puur naar de FINA-punten kijkt) het relatief ‘makkelijker’ zou zijn om op een andere slag de limiet te halen, is denk ik een minder groot issue dan dat er nu op sommige afstanden meer dan 100 deelnemers zijn. 

Over het tijdstip van publiceren valt ook nog iets te zeggen, namelijk dat het in de KNZB-reglementen is vastgelegd (artikel D23.1) dat de limieten en bepalingen voor een NK minimaal een half jaar van tevoren moeten worden gepubliceerd. De termijn van zes maanden die ik noemde is dus niet zomaar gekozen, het is iets dat ook in de reglementen is opgenomen. Ik denk ook niet dat dit iets is dat aangepast moet worden in de reglementen, maar dat het de juiste marge is om informatie rond een NK bekend te maken.

In het verlengde daarvan is artikel D22.2a ook interessant om naar te kijken. Daarin staat dat de Nederlandse Winterkampioenschappen elk jaar tussen 1 december en 30 april moeten worden georganiseerd. Nu wordt het NK zoals dat in Tilburg wordt gehouden al jarenlang aangemerkt als ‘NK kortebaan’, maar ik denk dat  dit hetzelfde is als de Nederlandse winterkampioenschappen. Vandaar dat het organiseren van dit toernooi in november in strijd is met de reglementen. Dit zal in de praktijk voor niet al te veel problemen/tegenstand zorgen, maar ik denk dat het verstandig is om dit artikel in de reglementen te herzien om zo een NK kortebaan/winter geheel volgens de reglementen te kunnen organiseren.


Deze drie punten heb ik als reactie op de mail van Paul van den Heuvel gestuurd waarbij het antwoord van hem snel en duidelijk was: de reglementen mbt de datum van de NK gaat worden bekeken, de termijn van zes maanden voor publicatie van de limieten/bepalingen moet vooral zo blijven. Wat mij betreft zijn hiermee mijn vragen beantwoord en hoop ik dat het ONK in Tilburg succesvol zal verlopen, zowel voor de zwemmers als voor de organisatie.

1 opmerking:

Unknown zei

Mijn voorstel voor de KNZB kalender:
- NEK, eerste weekend van november
- ONK korte baan, laatste weekend voor de kerst (incl. Sprint kampioenschappen)
- Provinciale Kampioenschappen kb, tweede weekend na oud en nieuw
- NJJK korte baan, laatste weekend van januari
- ONK lange baan, tweede weekend van april (Incl. Swimcup)
- NJJK lange baan, eerste weekend van juni
- Regionale kampioenschappen lb, derde weekend van juni (blijvend gemotiveerde senioren)
Alle andere wedstrijden kunnen zo ingevuld worden.

Groeten, Dick Bronder