5 juli 2014

Beter goed gejat....

Vanavond schallen Wolter Kroes en Andre Hazes met hun 'klassiekers' weer uit talloze speakers. De nummers werken altijd sfeerverhogend - zeker in combinatie met het Nederlands elftal -, maar zo Nederlands als de nummers klinken, zo niet-Nederlands is de herkomst van de muziek.


"Viva Hollandia" is een cover van "Viva Colonia", het bekendste nummer van Höhner, de Duitse band die in 2003 met dit nummer een grote carnavalshit scoorde in Duitsland. Mocht je ooit carnaval gaan vieren in (Nederlands) Limburg, kijk dan niet gek op als je deze Duitse versie hoort. Limburgers zullen je zelfs vreemd aankijken als je tijdens dat feest "Hollandia" zingt in plaats van "Colonia".



Minder bekend is dat "Wij houden van Oranje" ook een cover is, al is dat niet een 1-op-1-kopie. Toch is de melodie van dit nummer niet te missen in de muziek van "Auld lang syne", het nummer dat traditiegetrouw in het Verenigd Koninkrijk tijdens oud & nieuw wordt gezongen. Wanneer de muziek precies geschreven is, is niet bekend, maar oud is deze zeker. Het bewijs daarvoor is simpel te vinden op youtube, want daar staan meer dan genoeg versies, o.a. onderstaande versie uit 1907. De tekst van het nummer is overigens nog ouder, want die werd in 1788 door de Schotse dichter Robert Burns geschreven.  

Geen opmerkingen: