Eén van de belangrijkste argumenten die altijd worden aangevoerd, is dat er enorme bouwkosten zijn voor de stadions van de verschillende sporten die na afloop van de Spelen voor een groot deel weer tegen de vlakte gaan. Ook het feit dat in en rond Amsterdam geen plek is om een dergelijk evenement te organiseren, is een veelgehoorde reden waarom weinig mensen heil zien in de Spelen in Nederland. Toch denk ik dat er in Nederland meer mogelijk is dan we denken.
Wat als we nu eens niet de Olympische Spelen in een specifieke stad organiseren, maar Nederland als plaats nemen waar de Spelen worden georganiseerd? Want wat in het buitenland als 'stad' wordt aangemerkt, komt in Nederland veel meer in de buurt van een provincie. Voorbeeld: het gebied waar in Londen de spelen werden gehouden (inclusief sporten die buiten het Olympisch park werden gehouden), bestreek een oppervlakte waar de provincie Utrecht in past. In Beijing was dat oppervlak zelfs nog groter. Afstanden van enkele tientallen kilometers tussen 'venues' is helemaal geen schande. Waar we in Nederland al hyperventileren als we een half uur in de auto zitten tussen Amsterdam en Utrecht, is in het buitenland een reistijd van een uur voor woon-/werkverkeer peanuts. Londen 2012 was een enorme luxe qua compactheid van het Olympisch Park,maar daar waren de stations rond het Olympisch Park ook berekend op de honderdduizenden bezoekers die per dag hier naartoe kwamen.
Als de afstanden tussen de accommodaties gelijk getrokken worden met voorgaande Spelen, dan kan er veel meer gebruik worden gemaakt van bestaande accommodaties. Deze accommodaties hebben vaak al genoeg faciliteiten voor een dergelijk sporttoernooi en ook logistiek zijn deze plekken al vrijwel helemaal voorbereid op het toeschouwersaantal dat een dergelijk sportevenement zal aantrekken. Hierdoor kunnen er honderden miljoenen worden bespaard op het budget, simpelweg omdat er amper nieuwbouw nodig is voor de sportaccommodaties.
De belangrijkste voorwaarde om op deze manier de Spelen te organiseren is dat alle betrokken gemeenten onvoorwaardelijk meewerken, iets dat nog niet vanzelfsprekend is in Nederland. In Londen was dit probleem veel minder een issue daar het gebied waar het Olympisch park/-dorp lag daarvoor een verpauperd industriegebied was. Niemand die dus problemen had met de nieuwe inrichting van het plan. En in Beijing was tegenstand vanuit de lokale bestuurders al helemaal niet aan de orde, al lag dat daar meer aan de macht van de grote bestuurders dan aan de meewerkende houding van de bewoners van Beijing.
De accommodaties
Als we kijken wat Nederland te bieden heeft qua accommodaties, dan loop je direct tegen het probleem aan dat Nederland geen geschikt (atletiek)stadion heeft. Een stadion met minimaal 60.000 zitplaatsen is hiervoor een must. Probleem is echter dat een 'puur' atletiekstadion na de Spelen relatief onaantrekkelijk is om als voetbalstadion te gebruiken, simpelweg omdat er tussen het veld en de tribunes een meters brede atletiekbaan zit. Een mogelijke oplossing: de mogelijkheid om na de Spelen de atletiekbaan te verwijderen en het stadion verder uit te diepen zodat de tribunes verder naar beneden kunnen worden afgebouwd en de onderste rij van de tribunes aansluit op het veld.
Een nog chiquere optie: een atletiekbaan die (net als de grasmat in het Gelredome) het stadion uit kan worden geschoven en kan worden vervangen door een voetbalveld dat inclusief extra tribunes via de andere kant het stadion in kan worden gereden:
Voor het merendeel van de overige sporten zijn er bestaande accommodaties die voldoen aan de eisen zoals die ook in Londen werden gebruikt:
Badminton: Topsporthal Almere
De topsporthal van het topsportcentrum in Almere heeft een vaste capaciteit van 3000 toeschouwers. Wellicht wat krap voor deze sport, maar met een kleine verbouwing zoude capaciteit groot genoeg moeten zijn om het badmintontoernooi te organiseren.
Basketbal: Amsterdam Arena
Het basketbalstadion moet tijdens de Spelen minimaal 15.000 zitplaatsen hebben rond een relatief klein speelveld. De oplossing komt uit de vechtsport: een paar jaar geleden werd in de Amsterdam Arena een boksgala georganiseerd. De entourage daar was spectaculair en zeker bruikbaar voor een Olympisch toernooi. Groot voordeel: aan de andere zijde van de Arena kan het boksstadion worden opgebouwd.
Beachvolleybal: Strand Scheveningen
In 2012 werd op dit strand op een kleinere schaal (2500 toeschouwers) een dergelijk toernooi georganiseerd. Voor de Spelen moet dit worden opgekrikt naar een capaciteit van 15.000 toeschouwers, maar dat moet met het uitgestrekte strand bij Scheveningen geen probleem zijn. Alternatief als de bereikbaarheid in het geding is: Malieveld Den Haag.
BMX
Een tijdelijke baan plus tijdelijke tribunes. Meer is er voor deze sport niet nodig. Zie hiervoor het WK BMX dat eind juli in Ahoy werd georganiseerd. Omdat de baan in Ahoy aan de krappe kant was, is een outoor-baan met tijdelijke tribunes een betere optie.
Boksen: Amsterdam Arena
Net zoals bij het basketbal kan er in de Amsterdam Arena een boksstadion worden gebouwd.
Boogschieten: Olympisch Stadion 1928 Amsterdam
Een klassieke sport op een historische plek.
Hockey: ADO-stadion Den Haag
Werd er laatst niet een wereldkampioenschap hockey gespeeld in Den Haag? Net als het turnen in Ahoy is Den Haag voor het hockey een plek waar men al ervaring heeft met een dergelijk toernooi.
Kano (wildwater): Dutch Water Dreams Zoetermeer
De wildwater-kanobaan in Zoetermeer is gebaseerd op de baan die in 2008 in Beijing werd gebruikt. Hoeft dus weinig meer aan te gebeuren. Om de baan heen is genoeg ruimte voor tijdelijke tribunes.
Paardensport: Gelredome Arnhem
Iets landelijker gebied waar naast de 'indoor'-onderdelen ook de eventing-onderdelen kunnen worden gehouden in de bosrijke omgeving daar. De 30.000 zitplaatsen van het Gelredome lijken misschien wat veel voor paardensport, maar in Londen had het paardensportstadion 23.000 zitplaatsen.
Rugby: diverse voetbalstadions
Omdat deze sport nog nooit op de recente Spelen is geweest, is het lastig om hier een juiste capaciteit bij te zoeken. Waarschijnlijk voldoen de gemiddelde voetbalstadions in Nederland (20.000 toeschouwers) voor deze sport. Locaties zouden dan Utrecht (Galgenwaard), Enschede (Grolsch Veste) en Alkmaar (AFAS-stadion)
Roeien: Willem Alexander-baan Rotterdam
De nieuwste roeibaan in Nederland voldoet aan alle eisen voor een internationaal roeitoernooi, zelfs als dit de Olympische Spelen zijn. Rond de baan is ook genoeg ruimte om tribunes en andere tijdelijke faciliteiten te bouwen.
Triatlon: Amsterdam-Zuid
Zwemmen in de Amsterdamse Bosbaan, meerdere ronden fietsen door Amsterdam-Zuid en lopen op het parcours van de marathon van Amsterdam met finish in het oude Olympisch Stadion.
Turnen : Ahoy Rotterdam
In 2011 werd in Ahoy het WK turnen gehouden. Ervaring en accommodatie is er aanwezig, dus een dergelijk toernooi opnieuw organiseren moet geen probleem zijn daar.
Voetbal: exit
Een vernieuwend idee van een hele andere orde: haal het voetbal van de Spelen af. Zeker in de opzet zoals die nu wordt gehanteerd (spelers t/m 23 jaar plus drie 'dispensatiespelers') heeft voetbal niks te zoeken op de Spelen. De Spelen moet een toernooi zijn waar landen hun beste sporters naartoe kunnen sturen en dat kan dus niet met deze opzet.
Volleybal: Heineken Music Hall Amsterdam
Zonder al te veel extra's kan er in de HMH een volleybalstadion worden gebouwd dat ongeveer evenveel tribunecapaciteit als Londen 2012 heeft.
Waterpolo: Pieter vd Hoogenband Zwemstadion Eindhoven
In het grootste zwembad van Nederland (het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion) werd tijdens de EK waterpolo van 2012 al met extra tribunes de toeschouwerscapaciteit enorm opgeschroefd. Als de VIP-tribune daar wordt vervangen door een 'gewone' tribune, dan is er genoeg capaciteit (en faciliteiten!) voor een Olympisch waterpolotoernooi.
Wielrennen (baan): Omnisport Apeldoorn
In 2011 werden in Omnisport Apeldoorn de wereldkampioenschappen baanwielrennen georganiseerd. De locatie heeft zich dus al bewezen als plek waar een wereldtoernooi kan worden gehouden.
Zeilen: Medemblik/Scheveningen
Als er één sport is waar we in Nederland mee uit de voeten kunnen, dan is het zeilen. Medemblik, Texel, Scheveningen: de locaties liggen voor het kiezen, net als de ervaring met het organiseren van (grote) zeilevenementen.
Zwemmen: Ziggo Dome Amsterdam
Bij de bouw van de Ziggo Dome is de vloer sterk genoeg gemaakt om een tijdelijk zwembad in te plaatsen. Er zijn al plannen om de WK kortebaan in 2018 daar te organiseren, dus het zou niet vreemd zijn om daar een Olympisch zwemtoernooi te organiseren. Voorwaarde is dan wel dat er naast de Ziggo Dome een tijdelijk (warming up-)zwembad moet worden gebouwd.
Zwemmen - openwater: Amstel Amsterdam
De Amsterdam City Swim trok bij de afgelopen twee edities duizenden toeschouwers. Een openwaterwedstrijd op de Amstel is een prachtige locatie voor een openwaterwedstrijd van een dergelijk niveau.
Zwemmen - synchroonzwemmen: Pieter vd Hoogenband Zwemstadion Eindhoven
Op de dagen dat er geen waterpolowedstrijden worden gespeeld, kunnen de synchroonzwemwedstrijden worden gehouden in het zwemstadion in Eindhoven.
Openstaande vragen
Voor de volgende sporten is er dan nog geen locatie:
- Gewichtheffen
- Judo/Taekwondo
- Schermen
- Schieten
- Schoonspringen
- Tafeltennis
- Tennis
- Worstelen
Op het schoonspringen na zijn het allemaal sporten waarvoor de accommodatie bestaat uit een grote hal met een paar duizend zitplaatsen, iets dat relatief goedkoop kan worden gebouwd of zelfs kan worden gerealiseerd in een bestaande hal. Alleen voor het schoonspringen zal een nieuwe accommodatie moeten worden gebouwd daar er in Nederland geen springtorenbad is waar tribunes staan voor enkele duizenden toeschouwers.
Daarnaast blijven (o.a.) de volgende vragen/uitdagingen open staan:
- Waar en hoe wordt het Olympisch dorp (de woonverblijven van de atleten) gebouwd?
- Waar wordt het International Broadcasting Center (de centrale werklocatie voor alle media) gesitueerd? Opties zijn de RAI in Amsterdam en Jaarbeurs Utrecht, maar beiden zijn wellicht minder geschikt ivm de bereikbaarheid bij grote drukte.
- Is de mogelijkheid/oplossing er om tegelijkertijd in zowel de Amsterdam Arena, de Ziggo Dome en de Heineken Music Hall evenementen te organiseren? Dit vooral met het oog op de enorme toeschouwersstroom (+/- 80.000 bezoekers) die dan ontstaat.
Zomaar drie vragen waar ik op dit moment geen antwoord op heb, maar waarbij mijn gevoel zegt dat het antwoord op deze vragen eerder een oplossing dan een probleem is. Misschien zie ik alles te veel door een roze (of oranje?) bril, maar ik geloof nog steeds dat Olympisch Spelen in Nederland te organiseren zijn zonder dat dit enorme (financiële) verliezen veroorzaakt. Nederland is een klein land met weinig ruimte, maar dat kan juist een kracht zijn: we weten in Nederland hoe we moeten omgaan met beperkte (financiële) ruimte. Wij zijn geen land dat tientallen miljarden verspilt om in een zonnig zomeroord Winterspelen te organiseren of een skibaan te bouwen midden in de woestijn. Daarom ben ik er heilig van overtuigd dat Nederland de Spelen dus juist wel kan organiseren.
Ik ben erg benieuwd of er meer mensen zijn die ideeën als bovenstaande hebben. Mocht je daarom (opbouwende!) kritiek/aanvullingen/ideeën hebben rond dit thema, mail dan gerust naar victor@zwemtoerist.nl. Nuttige bijdrages zal ik zeker (inclusief naamsvermelding) dan op dit blog plaatsen. Alle input is welkom!
Naschrift: ik ben geen (onderzoeks)journalist. Bovenstaande informatie is gebaseerd op de gegevens die op het internet te vinden zijn voor de betreffende accommodaties waarbij ik met mijn boerenverstand aannames heb gedaan wat betreft mogelijkheden tot het uitbreiden van locaties. Verder ben ik globaal uitgegaan van de toeschouwersaantallen van Beijing 2008 en Londen 2012.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten